Грција

Кошаркарска федерација на Грција

„Грчката кошаркарска федерација (HBF) е врховно авторитативно тело на кошаркарскиот спорт во Грција. Одбор составен од 21 член на чие чело стои Претседателот на HBF управува со Федерацијата. Сите локални кошаркарски асоцијации и комисии на Грција, одговорни за спроведување на локалните кошаркарски првенства, работат под надзор на HBF. Грчката кошаркарска федерација ги издава лиценците на сите играчи кои учествуваат на локални и национални првенства. Федерацијата ги спроведува сите првенства во машка и женска национална категорија (освен А1 Национално првенство во машка категорија), како и завршните фази на првенствата од сите млади категории. Грчката кошаркарска федерација го организира и спроведува Националниот куп на машки и женски клубови. Понатаму, Грчката кошаркарска федерација има одговорност за сите национални тимови, мажи и жени, сите возрасни категории, како и национални тимови 3×3, кои ја претставуваат Грција на меѓународните првенства и турнири на ФИБА. Главниот делокруг на федерацијата е да ја шири љубовта кон кошарката фокусирајќи се главно на децата и тинејџерите, промовирајќи ги вредностите на фер-плејот, социјалната инклузија и давање на важност на тимскиот дух како главна компонента на само-раст и лична почит.

Кошаркарска федерација на Кипар

„Кипарската кошаркарска федерација (CBF) е управно тело за спортот на кошарка на Кипар. ЦБФ е основана во 1966 година и стана полноправна членка на Меѓународната кошаркарска федерација (ФИБА) во 1974 година. CBF има 32 членови на клубови, 210 екипи кои учествуваат во различни првенства и 4000 пријавени спортисти. CBF е непрофитно корпоративно тело кое го претставува спортот на национално и на меѓународно ниво. Неговата главна улога е да го развие кошаркарскио спорт, 3х3 баскет и кошарката со инвалидски количка за мажи и жени, на национално ниво и во исто време, да се осигура дека националните тимови, и на младинско и на сениорско ниво, ја претставуваат земјата на меѓународни официјални натпревари. Главните активности на CBF:

  • развој на спортот на национално ниво
  • да ја претставува земјата на меѓународни тела и натпревари, на најдобро можно ниво
  • зголемување на учеството на младите играчи во спортот
  • зголемување на бројот на членови на клубот
  • да ги води државните натпревари од до 8 години и до првенството на сениорско ниво • дизајнира и креира прирачник за вежбање, според меѓународните стандарди и карактеристиките на локалниот играч и да ја координира усогласеноста на клубовите со прирачникот
  • организира активности дизајнирани да ја зголемат популарноста на спортот
  • Зголеми го бројот на забавувачи кои гледаат кошаркарски натпревари во текот на сезоната
  • да ја развие структурата на членовите на клубот и да им помогне да создадат извори на приход за да го поддржат клубот долгорочно
  • обезбедување на најдобри можни услови за зголемување на нивото на спортски вештини на играчите и нивно најдобро претставување; да може да се развива преку спортот, личностите, однесувањето, чувството за фер игра и почит кон противниците и доживотните вештини на малите деца“.

Кошаркарска федерација на Бугарија

Универзалното образование е основано во 2000 година под името АКМИ КЕК С.А., и е сертифициран како Национален центар за стручна обука Ниво 2 (К.Д.В.М.2) од Националната организација за сертификација на квалификации и стручно насочување (ЕОППЕП). Има повеќе од 25 годишно искуство во областа на стручното образование и обука и доживотно учење, фокусирајќи се на пионерски методологии/активности за учење и присуство во Атина и Солун. приватните објекти добија 1 милион евра инвестиции за најсовремена инфраструктура и опрема, а воспостави и обврзници за меѓународна соработка со организации како ITEC, Pearson Edexcel, SQA и ACTA.

Универзалното образование е меѓу првите избори на приватното образование за стручно стручно образование и обука, бидејќи нуди долгорочни и краткорочни курсеви во различни области и обезбедува „практично“ ориентација со работа со целосно опремени лаборатории дизајнирани според стандардите и симулирање на реалните услови на секојдневниот професионален живот или поддршка на курсевите со WBL задачи. Дополнително, соработката со експерти на пазарот на трудот, коморите, синдикатите и здруженијата дава конкретен увид во светот на работата, придонесувајќи за посвесен избор на професијата и подготвувајќи ги идните соработници кои можат ефективно да одговорат на потребите на пазарот.

Северна Македонија

Кошаркарска федерација на Северна Македонија

Федерацијата датира од 1950 година, во склоп на Југословенската кошаркарска федерација, а од 1993 година станува независна и призната членка од ФИБА (на Светскиот конгрес во Порто Рико). По 30 години, денес нашата федерација има повеќе од 80 кошаркарски клубови со 200 екипи во сите возрасни категории, сениори и млади, мажи и жени, со 3.500 пријавени играчи. Највисоко ниво на конкуренција е Прва лига мажи, секоја година почнувајќи од октомври, а завршувајќи со финалната рунда на крајот на мај, учествуваат 12 екипи, а натпреварите ќе се организираат секој викенд во споменатиот период.
Кошаркарската федерација на Северна Македонија е единствено управно тело на кошарката низ целата земја. КФСМ (BFNM eng) ги следи правилата и пропозициите на ФИБА. Федерацијата, исто така, организира домашни и меѓународни натпревари, континентални првенства (и младински и сениорски натпреварувања) и активно учествува во меѓународни проекти кои се фокусираат на развој на спортот во континуитет. Северна Македонија е домаќин на континентални првенства повеќе од 30 години при организирање на домашни првенства, национални купови, суперкупови во машка, женска и во младинска конкуренција. Неодамна Федерацијата додаде неколку проекти на кои треба да се фокусира заедно со нејзините секојдневни активности и проекти со неколку други партнерски федерации од Европа – признати од ФИБА и ЕУ Еразмус+ спорт.

Центар за социјални иновации

Центарот за социјални иновации (CSI) е организација за истражување и развој, која се фокусира на поттикнување на социјалните иновации кои можат да донесат позитивна промена на локалните, националните, регионалните и глобалните ентитети. Овие ентитети вклучуваат, но не се ограничени на влади, локални административни агенции, непрофитни агенции, комерцијални субјекти и образовни институции. Тимот на CSI е составен од слободоумни, целосно опремени истражувачи, претприемачи, проект менаџери, тренери и специјалисти за информатичка технологија. CSI ја опфаќа способноста и капацитетот за идентификување на социјалните потреби, дизајнирање и спроведување на приспособени иницијативи и обезбедување одржлив раст. Областите на експертиза на тимот на CSI се во областите на традиционалното образование и е-учење, претприемништво, старт-ап, иновации, креативност, преговори, советодавни услуги за ИС, општествена одговорност, деловни советодавни решенија, анализа на податоци, информациски технологии, управување со проекти, услуги за евалуација на проекти, валидација на производи, обука и компјутерски игри. CSI црпи знаење и вештини од својата широка глобална мрежа, која вклучува академски институции, ИТ компании, јавни услуги, меѓународни организации, старт-ап и јавни услуги.

UNIVERSAL EDUCATION

„Универзалното образование (УО) е основано во 2000 година под името АКМИ КЕК С.А., и е сертифициран како национален центар за стручна обука, ниво 2 (К.Д.В.М.2) од Националната организација за сертификација на квалификации и стручно насочување (ЕОППЕП). УО има повеќе од 25 годишно искуство во областа на стручното образование и обука и доживотно учење, фокусирајќи се на пионерски методологии/активности за учење и присуство во Атина и Солун. Досега, нивните приватни објекти добија 1 милион евра инвестиции за најсовремена инфраструктура и опрема, а воспостави и обврзници за меѓународна соработка со организации како ITEC, Pearson Edexcel, SQA и ACTA. Универзалното образование е меѓу првите избори на приватното образование за стручно образование и обука, бидејќи нуди долгорочни и краткорочни курсеви во различни области и обезбедува практичнa ориентација со работа со целосно опремени лаборатории дизајнирани според стандардите и симулирање на реалните услови на секојдневниот професионален живот или поддршка на курсевите со WBL задачи. Дополнително, соработката со експерти на пазарот на трудот, коморите, синдикатите и здруженијата дава конкретен увид во светот на работата, придонесувајќи за посвесен избор на професијата и подготвувајќи ги идните соработници кои можат ефективно да одговорат на потребите на пазарот. “